Samenstelling:
500 g penne 200 g gezouten spek
zout 2 el olijfolie
5 cl olijfolie 1,5 l gepelde tomaat (blik)
100 g gemalen Pecorino Romano 1 rode ui
½ fel rode wijn (type Chianti)
1 rood piment
zout
Bereiding:
amatriciana saus
- Open het blik met gepelde tomaten, laat ze uitlekken (égoutter) in een vergiet, vang de jus op.
- Snijd de tomaten in grove stukken (concasser), voeg ze terug toe aan de tomatenjus.
- Snijd het gezouten spek in plakken en daarna in reepjes.
- Zet een kom op het vuur, voeg wat olijfolie toe en bak daarin de spekreepjes goudbruin.
- Haal het gebakken spek uit de kom en zet dit even opzij.
- Pel de rode ui, snijd deze in plakken (émincer).
- Zet de kom terug op het vuur en bak de uien glazig in de vetstof van de spekreepjes.
- Ontdoe intussen het pikante pepertje van de zaadjes en snijd het vruchtvlees kleiner.
- Voeg het versneden pepertje toe laat heel even stoven en blus de pan (déglacer) met een goede scheut rode wijn.
- Voeg de versneden tomaten toe en breng de saus op smaak met wat zout (wees voorzichtig er komt ook nog gezouten spek bij).
- Laat de saus 15 minuten pruttelen (mijoter) en wat inkoken (réduire), voeg het gebakken spek toe en laat de saus nog even verder koken gedurende enkele minuten.
- Breng de saus op smaak (assaisonner) en houd deze warm.
penne
- Zet een ruime kom met water op het vuur.
- Wanneer het water gaat koken, voeg wat zout toe samen met een scheutje olijfolie.
- Voeg de penne toe en laat deze garen gedurende de tijd aangegeven op de verpakking.
- Wanneer de penne gaar is, giet deze af in een vergiet en laat even uitlekken (égoutter).
Afwerking:
- Meng de penne met de helft van de tomatensaus en bestrooi dit met de helft van de gemalen Pecorino Romano.
- Doe de pasta in een schaal voor op het buffet en overgiet met de andere helft van de saus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten