donderdag 13 mei 2010

compote van tomaten





Tomaten compote

Samenstelling:


  1. één blik gepelde tomaten
  2. 50 gr gepelde en gesnipperde sjalotten
  3. 3 cl. olijfolie
  4. pezo
  5. fijne suiker
  6. 8 cl. zonnebloemolie
  7. enkele cl. witte wijnazijn

Bereiding

  1. verwarm uw steelpan voor korte tijd op uw  kookplaat op stand 9
  2.  voeg er de olijfolie aan toe samen met de gesnipperde sjalot, laat even aanstoven en  roer
  3. goed met een houten lepel, breng de staand van uw kookplaat terug op stand 5
  4. laat de sjalotten wat glazig worden, ze mogen niet gaan kleuren  
  5. voeg er vervolgens één blik gepelde tomaten aan toe, en laat terug doorkoken op stand 9
  6.  als de tomaten terug opkoken, draai de stand  terug  naar 5, roer regelmatig om, om het aanbakken te voorkomen.
  7. al je regelmatig gaat omroeren, gaan de gepelde tomaten ook uit elkaar vallen, laat dit   gewoon inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume.
  8.  breng de compote op smaak met enkel cl. witte wijnazijn, wat pezo en wat fijne suiker, zorg dat de zoet-zuur balans goed zit indien u dat wenst voegt u er de gedroogde specerijen aan toe, één soort of meerdere soorten, naar smaak.
  9. vul de saus aan met de zonnebloemolie en roer goed om zodat de zonnebloemolie goed wordt opgenomen door de saus, laat nog heel even door koken, neem van het vuur weg.
  10. de saus kan zowel koud (als condiment bij vlees, koude vis o.a.) gebruikt worden als warm bij een pasta gerecht aangevuld met vlees of vis naar uw keuze, of heel eenvoudig als vegetarische pasta.