zondag 8 november 2009

Tapas heerlijke gerechtjes



Tapas, ze slaan je ermee rond de oren, wat zijn precies tapas?

Een tapas kan eigenlijk van alles zijn, gaande van een olijf, wat gedroogde tonijn in dunne plakjes tot verrukkelijke gemarineerde sardinellas , zowel koud als warm maar steevast geserveerd bij uw drankje in de Spaanse bars. Deze kleine hapjes zijn een leuke knabbel, veelal worden ze opgediend in bruine aardewerken schaaltjes. Het is zelden dat deze knabbels karakterloos zijn, meestal zijn ze pittig, en pimenten worden niet geschuwd. Vegetarisch, vis, vlees, maakt niet uit, het komt op allerlei manieren op tafel, gerookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, u noemt het maar, zelfs de vorm is verschillend, in plakjes, dobbelsteentjes, spiesjes…. Sommigen onder de Spanjaarden gaan van bar tot bar drinken een glas, eten een tapas, vertellen over het wel en wee van de dag, zodat ze op het einde van de rit, hun maaltijd hebben verorberd.
Wij gaan het net iets voorzichtiger doen, daarom een receptje van een tapas, eenvoudig en vegetarisch, succes.

Shii-take gemarineerd in een balsamico azijn. (tapas)




Samenstelling:
shii-take,
     runds-kippen of groentenbouillon, 
     zonnebloemolie, 
     balsamicoazijn,
     peper en zeezout.





Bereiding: 

  1. Snij de shii-take naargelang grootte in vier of zes.
  2. Laat de bouillon warmen tot hij opkookt.
  3. Voeg er de shii-take aan toe en roer even om.
  4. Kruiden met wat zeezout.
  5. Laat opkoken gedurende een vijftal minuten.
  6. Giet door een zeef, de jus kan worden opgevangen voor een later
  7. gebruik. 
  8. De verlekte warme shii-take overgieten met de balsamicoazijn, 
  9. Vervolgens met een flinke scheut zonnebloemolie.
  10. Afsmaken met zeezout en grof gemalenpeper.
  11. Goed omroeren.
  12. Laten afkoelen, wegzetten in de koeling. Bewaartijd zeker twee weken.


Chef JL 
With Gusto.be

Amedei the food for the Gods



Amedei Tuscany


“Food of the gods"
Keizer Montezuma Mexico
(1466-1520)


Van boon tot tablet
Cecilia en Alessio Tessieri zijn zus en broer en hebben in Pisa, Toscaniƫ een ambachtelijke chocolade bedrijf opgezet. Ze hebben alles in eigenbeheer, in Venezuela kochten ze een cacaoplantage dat een UNESCO erfgoed is. Ze werken er samen met de boeren om de cocoabonen op het juiste ogenblik te oogsten.


De oogst
De gebruikte cacaobonen zijn Criollo en Trinitarian. Ze bepalen mee aan de smaak van de chocolade. Wanneer de bonen geoogst worden, worden ze eerst gedroogd, op betonnen terrassen in de bergen. Daarna worden ze gefermenteerd. Als de kwaliteit goed is wordt alles verscheept naar Italiƫ waar ze verder worden verwerkt.
In de ambachtelijke ateliers van Amedei worden de fermenteerde bonen geroosterd naar gelang de bestemming. Langer voor donkere pure chocolade en iets milder voor melk chocolade. (waardoor het suiker gehalte kan beperkt blijven.)
Het malen van de geroosterde bonen gebeurd op stenen platen waardoor een vloeibare cacaomassa wordt verkregen. Hierna wordt de suiker en / of de melk toegevoegd.
De conditionering wordt dan op punt gezet dit bepaald uiteindelijk de kwaliteit van de chocolade.







Onze keuze :


Amedei For you 70% Pure
Om deze reden hebben wij voor Amedei For You chocolade druppels gekozen.
We selecteerden de 70% pure, voor de echte liefhebbers, pittig met een fruitige afsmaak. Deze chocolade is ideaal voor te verwerken in patisserie en desserts

Amedei For You 54% Milk
Deze melk chocolade is fluweel zacht van smaak buitengewoon lekker. Warme chocolade melk maken met deze chocolade is gewoon hemels!


Annick en JL