zondag 8 november 2009

Tapas heerlijke gerechtjes



Tapas, ze slaan je ermee rond de oren, wat zijn precies tapas?

Een tapas kan eigenlijk van alles zijn, gaande van een olijf, wat gedroogde tonijn in dunne plakjes tot verrukkelijke gemarineerde sardinellas , zowel koud als warm maar steevast geserveerd bij uw drankje in de Spaanse bars. Deze kleine hapjes zijn een leuke knabbel, veelal worden ze opgediend in bruine aardewerken schaaltjes. Het is zelden dat deze knabbels karakterloos zijn, meestal zijn ze pittig, en pimenten worden niet geschuwd. Vegetarisch, vis, vlees, maakt niet uit, het komt op allerlei manieren op tafel, gerookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, u noemt het maar, zelfs de vorm is verschillend, in plakjes, dobbelsteentjes, spiesjes…. Sommigen onder de Spanjaarden gaan van bar tot bar drinken een glas, eten een tapas, vertellen over het wel en wee van de dag, zodat ze op het einde van de rit, hun maaltijd hebben verorberd.
Wij gaan het net iets voorzichtiger doen, daarom een receptje van een tapas, eenvoudig en vegetarisch, succes.

Shii-take gemarineerd in een balsamico azijn. (tapas)




Samenstelling:
shii-take,
     runds-kippen of groentenbouillon, 
     zonnebloemolie, 
     balsamicoazijn,
     peper en zeezout.





Bereiding: 

  1. Snij de shii-take naargelang grootte in vier of zes.
  2. Laat de bouillon warmen tot hij opkookt.
  3. Voeg er de shii-take aan toe en roer even om.
  4. Kruiden met wat zeezout.
  5. Laat opkoken gedurende een vijftal minuten.
  6. Giet door een zeef, de jus kan worden opgevangen voor een later
  7. gebruik. 
  8. De verlekte warme shii-take overgieten met de balsamicoazijn, 
  9. Vervolgens met een flinke scheut zonnebloemolie.
  10. Afsmaken met zeezout en grof gemalenpeper.
  11. Goed omroeren.
  12. Laten afkoelen, wegzetten in de koeling. Bewaartijd zeker twee weken.


Chef JL 
With Gusto.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten