zondag 6 februari 2011

Valentijntje is er weer bijna

Valentijntje is weer in aantocht



Om Valentijn te vieren blijkt het tafelen nog altijd de meest voorkomende vorm van verwennen te zijn.
Daarom hier een leuk Valentijn receptje  om al een beetje op te warmen
Uit de griekse mythologie.
Aphrodite is ontstaan uit de zee. Uranos werd door zijn zoon van de heerschappij beroofd en raakte hierbij gewond. De golven der zee werden dooor Uranos’ bloed bevrucht. Uit de aldus bevruchte zee rees de meest beminnelijke vrouw, Aphrodite. Eros, god der liefde, ontving haar. Pheito bekranste haar. Waar Aphrodite verscheen veranderde de ruwe grond in bloeiende velden, bloemen ontloken onder haar bekoorlijke voeten en de hele aarde juichte in hemelse verukking.
Heden ten dagen
Vandaag vereeren we haar door allerlei bekoorlijke gerechten te maken, mooie bloemstukken te schikken in haar eer.In de volgende pagina’s vind je wat op dag van vandaag zoal verrukkelijk gevonden wordt op de hoogdag van de liefde Valentijn. Zoals we allemaal weten gaat bij veel mensen de liefde door de maag. Daarom vind je in deze website verschillende onderdelen die vooral hiermee te maken zullen hebben.
APHRODISIAC COOKING is er vooral de verliefde onder ons. Veel plezier met het ontdekken van deze bijzondere producten.
De rest van de website over Afrodisiac cooking vind je op volgende adres: http://users.telenet.be/afrodisiacooking/
Artisjokbodem gevuld met kalfszwezerik en spinazie,
Noilly Prat saus en een spiesje van gekonfijte worteltjes
Samenstelling: (8 pers)

  • 800 gr hart zwererik
  • 8 artisjokken
  • 1 citroen
  • 2 tomaten
  • 750 gr spinazie
  • cayennepeper
  • 1/2 l olijfolie
  • 1 flesje balsamico azijn
  • 1/2 bieslook botje
  • 50 gr sjalotten
  • 1/2 bundel jonge wortelen
  • 150 gr bloem
  • 200 gr grove mirepoix groenten
 Bereiding
  1. Zet de zwezerik op in koud water met zout, breng aan de kook, op het kookpunt, giet af en spoel onder koud water
  2. Zet intussen een andere kom op met water, grove mirepoix van prei, wortel, selder wat thijm, kruidnagel, laurier en wat zout, breng aan de kook.
  3. Laat het geheel ongeveer 15 min. doorkoken en verwijder dan de groenten, voeg er de geblancheerde zwererik aan toe en laat ongeveer 25 min garen.
  4. Als ze gaar zijn haal de zwererik uit de bouillon verwijder het overtollige vet en pezen, portioneer ze in mooie plakken van 60/80 gr.
  5. Pel de tomaten, verwijder de pittenn snij het vruchtvlees in brunoise (kleine stukjes).
  6. Zet in de koelkast.
  7. Snij de bieslook fijn en zet in de koelkast.
  8. Breng een grote pot met water aan de kook met een weing zout, voeg sap toe en schillen van 1 citroen aan toe, aan het kookpunt gaan de artisjokken in het water, maar waar men juist voordien de steel heeft verwijderd en in het vrijgekomen kart inwrijft met citroensap, er gaat dan een deksel op de pot en laat ze verder koken op eigen tempo gedurende 25 min.
  9. Spoel de artisjokken onder stromend koud water, verwijder de blaadjes en de hooi, en snij de bodem mooi in vorm, hou de bodems warm in wat bouillon.
  10. Schil de jonge wortelen, snij de wortel in dikken plakken van ongeveer 1 cm in schuine reepjes.
  11. Stoof de wortel in wat boter zonder te kleuren, breng opsmaak met peper en zout en wat fijne suiker, bevochtig regelmatig met groentenbouillon of water, laat het telkenmale verdampen en voeg opnieuw water toe. Herhaal dit tot ze gaar zijn en de boter mooi rond de worteltjes zit.
  12. Laat afkoelen om ze dan op een prikker te steken. Hou daarna de prikker warm.
  13. Verwijder de steeltjes van de spinazie, was tot 2 maaltoe, laat goed uitlekken.
  14. Zet een kom op met wat boter, net voor ze is uit gebruist voeg je de spinazie eraan toe. Laat goed doorstoven en breng op smaak met peper en zout, nootmuskaat en een beetje suiker.
  15. Hou warm.
  16. Snipper een ui fijn en bevochtig met anderhalve liter zwezerik bouillon, laat inkoken tot één derde van het volume, voeg er de room aan toe en laat inkoken tot saus dikte, proef af met wat zout en wat cayenneper, voeg er een flinke scheut Noilly Prat aan toe.
Afwerking

  1. Laat de bodems uitlekken op keukenpapier. Schik de bodem op een warm bord, leg daarop wat spinazie en een mooie plak zwezerik. overgiet met de Noilly Prat saus, bestrooi met dobbelsteentjes tomaat en wat bieslook.
  2. Schik de warme spies met gekonfijte worteltjes eveneens op het bord.

financiers of amandel koekjes

Financiers 

kleine cakes op basis van amandelpoeder 
Samenstelling: 
280 gr. amandelpoeder (zuiver)
280 gr. bloemsuiker
125 gr. lauwe gesmolten boter
45 gr. bloem
170 gr. eiwit
Materialen:
een spuitzak met een rond spuitmondje
silicone bakvormen voor individuele cakes ( b.v. tupperware) of vuurvaste cake bakpapiertjes
Bereiding:
smelt de boter in een steelpannetje op uw kookplaat, op stand 3
draai de warmtebron terug op stand 1de zo hou je  ze lauw warm
Meng de amandelpoeder samen met de bloemsuiker en de bloem in een keukenrobot 
laat dit mengen op een lage stand.
voeg er na een tweetal minuten het eiwit aan toe en laat verder rustig mengen
als alles mooi is opgenomen voeg er als laatste de gesmolten boter aan toe en laat terug goed mengen steeds op een lage stand
vul het deeg af in de spuitzak met een rond spuitmondje, en spuit de silicone vormpjes op tot aan de rand, of doe hetzelfde met de papieren bakvormpjes
bak de cakes af in uw warme lucht oven aan 200° gedurende 13 tot 15 min.
laat afkoelen en serveer
Noot:
het deeg is perfect houdbaar in de koelkast voor vijf dagen