dinsdag 8 juni 2010

Cake met zwarte olijven


                                        
                                                                



Cake met zwarte Taggische olijven. (8 pers.)

                    Chef Jean-Luc  
  
Samenstelling:
  • 90 gr. boter
  • 100 gr. gerookt spek
  • 8 gr. bakpoeder
  • 185 gr. bloem
  • 1,5 el. mosterd
  • ½ botje peterselie
  • 3 eieren 
  • 1 bundeltje roquettesla 
  • 7,5 cl. Australische extra virgin olive oil
  • 90 gr. gruyère kaas
  • 100 gr. zwarte ontpitte Taggische olijven
Bereiding:
  1. Taggische olijven ontpit en op olijfolie bewaard, zeer goede kwaliteit
  2. Smelt,de boter voor de cake op een laag vuur.
  3. Pluk, was en hak de peterselie fijn.
  4. Klop de eieren los in een mengkom, meng daar onder de gezifte bloem en bakpoeder, voeg er de mosterd, extra virgin olijf-olie, peper en zout, gruyèrekaas, gehakte peterselie,en de gesmolten boter aan toe, meng alles goed om, proef af, de cake mag stevig gekruid zijn. 
  5. Meng er als laatste de gesneden Taggische olijven en dobbelsteentjes gerookt spek onder en vul af in ingevette bakvormen.
  6. Steek de cake in een voorverwarmde oven aan 170° en laat afbakken gedurende 45 min.
  7. Haal de cake uit de oven, haal uit het bakblik of vorm, en laat afkoelen op een rooster.
  8. Was de roquettesla en verwijder de langste steeltjes.
  9. Snijd de afgekoelde cake in mooie plakken, snijd ze vervolgens diagonaal in 2 of 4 stukken,  verhit wat boter tot ze licht bruin is, en bak de cake kort aan op beide zijden.

Afwerking:
Schik de roquette sla op een bord, leg een plakje gebakken cake op het bord en serveer warm.