vrijdag 19 juli 2013

panzanella.


Samenstelling:

1 ciabatta 2 dl olijfolie
4 roma tomaten ¼ fles balsamico azijn (n.smaak)
1 komkommer 1 radicchio salade
¼ potje kappertjes 8 st carciofini op olie
1 doosje ansjovis filets (46 g) ¼ bundel basilicum
¼ bundel platte peterselie 1 rode ui
peper uit de molen
zout


Bereiding:

  1. Snijd de ciabatta in twee gelijke stukken en verwijder de korst (parer) door deze zo dun mogelijk weg te snijden.
  2. Snijd het brood in grove teerlingen (dés) en doe deze in een mengkom.
  3. Overgiet de dobbelstenen met koud water en laat ze gedurende een twintigtal minuten weken (macerer)
  4. Pel de tomaten (émonder), laat ze schrikken (rafraîchir), snijd ze in vier en verwijder de pitten, snijd het vlees in grove stukken (concasser). Doe de stukken in een ruime mengkom.
  5. Schil de komkommer, snijd deze in de lengte door, verwijder de zaadjes, snijd elke helft nogmaals door in de lengte, snijd de repen in grove dobbelstenen (dés). Voeg toe aan de mengkom met de tomaten
  6. Pel de rode ui, snijd deze naar keuze in fijne ringen of snipper deze fijn. Voeg toe aan de mengkom.
  7. Laat de kappertjes uitlekken (égoutter) en verdeel ze over de mengkom.
  8. Pluk, was en snijd de platte peterselie wat grof (concasser), doe die eveneens in de mengkom.
  9. Maak de blaadjes los van de radicchio, scheur ze wat kleiner, was ze in fris water, laat ze uitlekken (égoutter) in een vergiet.
  10. Laat de olie uit de ansjovisfilets lekken en snijd de filets in kleinere stukken, maak daarvoor de filets los van elkaar.
  11. Laat de olie uit de carciofini lekken en snijd ze in grove stukken, doe ze in de mengkom.
  12. Knijp het meeste water uit het brood en verkruimel dit over de mengkom.


Afwerking:

Eventjes voor je de sla op het buffet plaatst.

  1. Voeg de radicchio toe aan de salade, trek de basilicum blaadjes in grove stukken en voeg die eveneens toe.
  2. Overgiet de salade ruim met olijfolie, verfris met balsamico azijn (acciduler).
  3. Breng op smaak met peper uit de molen en zout (assaisonner).
  4. Meng alles goed onder elkaar en proef af.
  5. Verdeel in een propere glazen, porselein of stenen mengkom en werk af met blaadjes basilicum of enkele takjes bladpeterselie.

Noot

Panzanella is een gerecht gecreëerd om oudbakken brood te verwerken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten