vrijdag 19 juli 2013


Briouats. (sigaren / 8 pers.)

Samenstelling:

150 g gesmolten boter
1 dl water
1 dl olijfolie
1 pak filo deeg
400 g van de gewenste vulling

Bereiding:

  1. Knip het filo deeg in lange rechte stroken van ongeveer 12 cm op 20 cm, bewaar ze onder een vochtige doek.
  2. Wrijf wat olijfolie open met een kwastje op het werkvlak.
  3. Leg daarop een strook filo deeg met de langste zijde naar boven, strijk deze in met een laagje gesmolten boter, beleg met een tweede laagje filo deeg en herhaal de bewerking met de gesmolten boter.
  4. Leg onderaan een lepel met de gewenste vulling en vouw de rechter en linker flap van het deeg gedeeltelijk over de vulling (zie praktijk).
  5. Rol op tot een sigaarvormig, maak het uiteinde van het deeg vochtig met wat water of eventueel wat losgeklopt ei, druk even aan zodat de rol goed dicht kleeft.
  6. Bewaar de gevulde sigaren terug onder een vochtige doek om uitdrogen te vermijden.
  7. Warm de oven voor op 200° C.
  8. Schik ze op een ovenschaal of ovenplaat.
  9. Bestrijk ze met gesmolten boter.
  10. Bak ze goudbruin in de oven variƫrend van 10 tot 15 minuten.







Briouats met feta.

Samenstelling:

150 g feta
2 eieren
¼ bosje koriander
¼ bosje platte peterselie
¼ bosje munt

Bereiding:

  1. Pluk, was en hak de kruiden.
  2. Kruimel de feta in kleinere stukken.
  3. Klop de eitjes los en meng alles onder elkaar, breng op smaak met peper uit de molen en zout.
  4. Werk af zoals het basisrecept van de briouats (punt 4 tot en met 10).


Briouats met scampi en chermoula.

Samenstelling:

scampi chermoula
16 scampi gepeld en ontdaan van het darmkanaal ¼ botje koriander
¼ botje platte peterselie
2 teentjes geplette knoflook
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
2 el citroensap
3 el olijfolie
peper uit de molen
zout

Bereiding:

  1. Pluk, was en hak de tuinkruiden.
  2. Doe deze in een kom met de olijfolie, geplette look, de paprikapoeder, de komijn en het citroensap.
  3. Meng alles onder elkaar en breng op smaak met peper uit de molen en citroensap.
  4. Marineer daarin de schoongemaakte scampi gedurende een uur.
  5. Leg een lepel van de vulling op de filo deeg samen met wat van de chermoula en werk verder af zoals de basisbereiding van de briouats (van punt 5 tot en met 10).

Briouats met rundvlees


Samenstelling:

5 cl olijfolie
1 ui
2 el pijnpitten
1 tl ras-el-hanout (n.smaak)
250 g gemalen rundvlees
peper uit de molen
zout

Bereiding:


  1. Pel de ui, snipper deze fijn en stoof deze glazig in olijfolie, voeg na enige tijd de pijnpitten toe en laat deze ook wat meestoven tot ze lichtjes kleuren.
  2. Voeg de ras-el-hanout toe en meng het gemalen rundvlees er onder, bak het geheel gaar gedurende enkele minuten.
  3. Breng het vlees op smaak met peper uit de molen en zout.
  4. Laat het geheel iets afkoelen alvorens met het opvullen te beginnen.
  5. Werk vervolgens af zoals de basisbereiding voor de briouats (van punt 4 tot en met 10).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten